У цей день Православна Церква вшановує пам’ять таких свят: Прп. Макарія Великого, Свт. Марка, Прп. Макарія Києво-Печерського та інших великих постатей Церкви. Святковий день пройнятий духовним спокоєм та вдячністю за їхні подвиги та віру.

Вшанування великих аскетів, святителів і мучеників у цей день. Святий Макарій Великий/ Молитва

Сьогодні, за новоюліанським календарем, Православна Церква молитовно відзначає кілька пам’ятних свят:

  1. Прп. Макарія Великого, Єгипетського (390–391): Великого аскета і великого проповідувача духовних істин.
  2. Свт. Марка, архієп. Ефеського (1457): Єпископа, який служив в Ефесі та славився своїм подвижнецьким служінням.
  3. Прп. Макарія, посника Києво-Печерського (XII): Аскета, який жив у Ближніх печерах, славився своєю молитовною глибокою практикою.
  4. Прп. Макарія, диякона Києво-Печерського (XIV): Диякона, який заслужено вважався святим, жив у Дальніх печерах.
  5. Мц. Євфрасії, діви (303): Християнка, яка понесла мученицьку смерть у III столітті.
  6. Прп. Макарія Олександрійського (394–395): Видатного аскета і вчителя Церкви в Олександрії.
  7. Свт. Арсенія, архієп. Керкирського (VIII): Архієпископа, який служив у Керкирі та вирізнявся своєю духовною турботою про віруючих.
  8. Прп. Антонія, стовпника, Марткобського (VI, Груз.): Аскета, який пройшов шлях стовпника та привертав численних віруючих.
  9. Прп. Лаврентія Чернігівського (1950): Святого, який жив у Чернігові та відзначався особливою благочестивістю.

19 січня Православна Церква вшановує – святого Макарія Великого.
Преподобний Макарій Великий, Єгипетський (“Макарій” – з грец. блаженний), народився в селищі Птінапор, в Нижньому Єгипті. За бажанням батьків він одружився, але скоро овдовів. Після цього він став частіше відвідувати храм Божий і заглиблюватися в Святе Письмо, але не йшов від своїх старих батьків, виконуючи заповідь про шанування батьків.

Після смерті батьків преподобний Макарій роздав своє майно убогим на поминання батьків і став старанно молитися, щоб Господь вказав йому наставника на шляху спасіння. Господь послав йому такого керівника в особі досвідченого старця-ченця, що жив в пустелі, недалеко від селища. Старець прийняв юнака з любов’ю, наставив його в духовній науці посту і молитви і навчив рукоділлю – плетінню кошиків. Побудувавши окрему келію недалеко від своєї, старець поселив в ній учня. Одного разу в Птінапор прибув місцевий єпископ і, дізнавшись про доброчесне життя преподобного, поставив, проти його волі, кліриком місцевої церкви. Однак блаженний Макарій сумував через порушення безмовності, і тому він таємно пішов в інше місце.

Проживши три роки в пустелі, він пішов до святого Антонія Великого, батька єгипетського чернецтва, про якого чув, ще живучи в миру, і палко бажав його бачити. Преподобний авва Антоній з любов’ю прийняв блаженного Макарія, який став його відданим учнем і послідовником. З ним преподобний Макарій жив тривалий час, а потім, за порадою святого авви, пішов в Скитську пустелю (в північно-західній частині Єгипту) і там настільки просяяв своїми подвигами, що його стали називати “юнаком-старцем”, так як, ледь досягнувши тридцятирічного віку, він проявив себе досвідченим, зрілим ченцем.

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Коли святому виповнилося 40 років, він був посвячений в сан священика і поставлений настоятелем (аввою) ченців, що жили в Скитській пустелі. У ці роки преподобний Макарій часто відвідував Великого Антонія, отримуючи від нього настанови в духовних бесідах. Блаженний Макарій сподобився бути присутнім при кончині святого авви і отримав у спадок його посох, разом з яким прийняв духовну силу Великого Антонія.

Багато зцілень звершив преподобний Макарій, з різних місць до нього стікалися люди за допомогою, порадою, просячи його святих молитов. Все це порушувало усамітнення святого, тому він викопав під своєю келією глибоку печеру і віддалявся туди для молитви. По його молитві Господь воскрешав померлих. Незважаючи на таку висоту благочестя, він продовжував зберігати незвичайне смирення.

Одного разу святий авва застав у своїй келії злодія, який саме виносив його речі з келії. Не подавши виду, що він господар цих речей, преподобний став мовчки допомагати крадію. Відпустивши його з миром, блаженний сказав собі: “Ми нічого не принесли в цей світ, зрозуміло, що нічого не можемо і винести звідси. Нехай буде благословенний Господь у всьому!”

В роки царювання імператора Валента – аріанина (364-378) преподобний Макарій Великий разом із преподобним Макарієм Олександрійським піддався переслідуванню з боку аріанського єпископа Луки. Обох старців схопили і, посадивши на корабель, відвезли на безлюдний острів, де жили язичники. Там, за молитвами святих, отримала зцілення дочка жреця, після чого сам жрець і всі жителі острова прийняли святе Хрещення. Дізнавшись про те, що трапилося, аріанський єпископ засоромився і дозволив старцям повернутися в свої пустелі.

Лагідність і смиренність преподобного розчулювали людські душі. “Погане слово, – говорив авва Макарій, – і добрих робить поганими, а слово добре і поганих робить добрими”. На питання ченців, як слід молитися, преподобний відповідав: “Для молитви не потрібно багато слів, треба тільки говорити:” Господи, як Ти бажаєш і як Сам знаєш, помилуй мене “. Якщо ж ворог нападає на тебе, то потрібно тільки вимовляти: “Господи, помилуй!” Господь знає, що нам корисно, і створить нам милість “. Коли братія запитала: “Яким чином можна стати ченцем?”, Преподобний відповів: “Вибачте мене, я поганий чернець, але бачив ченців, які спасалися в глибині пустелі. Я запитав їх, як я можу стати ченцем. Вони відповіли: “Якщо людина не відмовиться від усього, що знаходиться в світі, не може бути ченцем. На це я відповідав:” я немічний і не можу бути таким, як ви “. тоді ченці відповіли:” Якщо не можеш бути таким, як ми, тоді сиди в своїй келії і журись над своїми гріхами””.

Одному ченцю преподобний Макарій дав пораду: “Тікай від людей і спасешся”. Той запитав: “Що значить тікати від людей?” Преподобний відповідав: “Сиди в келії і журись над своїми гріхами”. Преподобний Макарій говорив також: “Якщо бажаєш спастися, то будь, як мрець, який не гнівається, коли його ганьблять, і не величається, коли його хвалять”. І ще: “Якщо для тебе ганьба – як похвала, бідність – як багатство, недолік – як достаток, ти не помреш”.

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Молитва преподобного Макарія багатьох рятувала в небезпечних обставинах життя і зберігала від бід і спокус. Його милосердя було таке велике, що про нього говорили: “Як Бог покриває світ, так і авва Макарій покривав гріхи, які він, і бачачи, як би не бачив, і чуючи, як би не чув”. Преподобний дожив до 97 років, незадовго до кончини йому з’явилися преподобні Антоній і Пахомій, які повідомили радісну звістку про близький перехід його душі в блаженні Небесні обителі. Давши настанови своїм учням і благословивши їх, преподобний Макарій попрощався з усіма і спочив зі словами: “В руки Твої, Господи, віддаю дух мій”.


Молитва до Святого Макарія Великого:

О, святій отче Макарію Великий, благословенний наставнику! Не забувай, молимо, про нас, а повіки згадуй у своїх святих та благословенних молитвах перед Богом. Пам’ятай своє стадо, яке ти сам пас, і не припиняй відвідувати твоїх дітей. Молись за нас, святійший отче за духовних твоїх нащадків, щоб ти, маючи сміливість перед Небесним Царем, не переставав молитися за нас до Господа. Не промовчи, заступись за нас перед Богом, і не відкидай нас, що вірно і щиро тебе шануємо з любов’ю.

Згадуй нас, перед Престолом Всевишнього перебуваючи, і не припиняй молитися за нас Христові, оскільки тобі дана благодать молитися за нас. Не думай, що ти мертвий, бо хоча і тіло твоє відділилось від нас, але ти лише змінив життя, залишаючись живим після смерті.

Не віддаляйся від нас духовно, захищаючи нас від стріл ворога і від усякої клятви бісівської та підступів диявольських. Будь, пастирю наш добрий, з нами і в радості, і в скорботі. Хоча твої мощі завжди видимі перед нашими очима, але твоя свята душа, об’єднана з ангельським воїнством, ангельськими образами, небесними силами, перед престолом Всесильного, заслуговує на радість.

Справді, приймаючи тебе як живого, навіть після смерті, ми вклоняємося тобі і молимося: молися за нас перед Всемогутнім Богом, за спасіння наших душ, і визнач нам час для покаяння, щоб ми безперешкодно перейшли з землі на небо, позбавившись гірких митарств і врятувались від вічних мук, ставши спадкоємцями Небесного Царства разом із всіма праведниками, що від віків служили Господу нашому Ісусу Христу. Йому належить вся слава, честь і поклоніння, разом з Його Отцем, і Сином, і Духом Святим, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Пресслужба – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія