У важливому зверненні Архієпископ Константинополя молиться за милосердя та благословення для Персоналу Церкви під час надходження в період Святого Великого Посту. Звернення також включає прохання про внутрішню силу та прощення через Спасителя Ісуса Христа.

Архієпископ Константинополя висловлює духовне бажання й прохання перед початком Святого Великого Посту

+ БАР Т О Л О М А Й О С

МИЛОСЕРДЯ БОЖЕ

АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ – НОВОГО РИМУ

НАШ ТЕЛЕГРАМ

І Вселенський Патріарх

PANTI Tῼ ПЕРСОНАЛ ЦЕРКВИ

МИР І МИР

ЧЕРЕЗ НАШОГО СПАСИТЕЛЯ І ГОСПОДА ІСУСА ХРИСТА

ДАЙ МЕНЕ БАЖАННЯ, БЛАГОСЛОВЕННЯ І ПРОЩЕННЯ

* * *

Всечесні брати священики і благословенні в Господі діти, Благодать Бога любові сподобила нас знову увійти в душепотрібний період Пресвятої Тройці і досягти Святого і Великого посту, етапу подвижницьких змагань, сповнених дарів і хресної радості. У цей благословенний час яскраво виявляється духовне багатство і динамізм церковного життя та спасенна спрямованість усіх його проявів. Багато хто вже відповідає за Послання та Поза фарисейської гордині, Син етніки та Витривалість старих Параса Параскеви, спраглих, чужинців, голих, хворих та «найменших братів» Критоса в в’язниця. Цінність і сила смирення й покаяння, прощення й милосердя, ставлення до плекання яких Церква наполегливо закликає нас у наступний період, відкрилася в усіх нас. Святий і Великий Піст – це час бажаного духовного, душевного і тілесного очищення і вправ, що відбувається, як ми чули в щойно прочитаному Євангельському уривку, через піст, який не дозволяється дотримуватися «на очі людям», як а також через прощення по відношенню до братів: «Коли ви прощаєте людям провини їхні, то нехай простить і вам Отець ваш Небесний» [1]. Це, з іншого боку, ми сповідуємо кожного дня в недільній молитві з «як і ми прощаємо винуватцям нашим» [2].

Учора, у Тірофагську суботу, Церква вшановувала пам’ять святих чоловіків і жінок, які просяяли на ділі. Святі є не тільки взірцями віруючих у добрій боротьбі життя у Христі та проти Христа, але й супутниками, друзями та помічниками в аскетичних труднощах посту, покаяння та приниження. Ми не самотні у своїх подвигах, але маємо святих і мучеників, які благословляють і благословляють Бога і підтримують нас, заступники і передусім Пресвята Богородиця перед Господом. Святість є свідченням сили Божої благодаті та співпраці людини, в Церкві, через участь у святих Тайнах і через дотримання Божих заповідей. Немає ні «безкоштовного благочестя», ні «легкого християнства», ні «квадратних воріт» і «широкої дороги», що ведуть до Царства Небесного [3]. Церква постійно нагадує нам, що спасіння – це не окрема, а церковна подія, звичайний спорт. Під час теософської Святої і Великої П’ятидесятниці виявляється вирішальне значення для духовного життя вірних участі в житті громади, у християнській сім’ї та парафії чи, відповідно, у чернечій спільноті. Бажаємо посилити функцію християнської сім’ї як спільноти життя через переживання духовності Великого посту. Златоуст, попередник нашого святого Івана Хрестителя, назвав сім’ю «малою Церквою»[4]. Справді, у сім’ї відбувається оцерковлення нашого існування, розвивається відчуття соціального та спільнотного характеру людського життя та життя у Христі, любов, взаємна повага та солідарність, життя та радість симбіозу переживаються як божественний дар. Спільні зусилля щодо застосування церковного правила та моралі посту в контексті сім’ї підкреслюють харизматичний характер подвижницького життя та, ширше, впевненість у тому, що все правдиве, скромне та справедливе в нашому житті походить згори. , що, незважаючи на нашу власну співпрацю та внесок, вони, зрештою, перевищують те, що людські можливості та людські мірки. З іншого боку, спільнота життя, безкорислива любов і прощення не залишають місця для прав і самовдоволення. Виразом цього духу «загальної свободи» та євхаристійного подвижництва є нерозривний зв’язок посту, милосердя та участі в парафіяльному та літургійному житті Церкви. Переживання «клімату Великого посту» в християнській родині веде до глибини істини церковного досвіду і є колискою та відправною точкою християнського свідчення в секуляризованому сучасному суспільстві.

Моліться, брати і діти, щоб ми всі з божественною ревністю пройшли етап Святого і Великого посту в пості і покаянні, в молитві і роздумах, у мирі з собою та з іншими, у житті, виявляючи себе «ближніми» тим, хто в потребуючих у ділах благодійників, прощаючи іншим і прославляючи в усьому небесне ім’я Бога милосердя, благаючи Його, щоб Він дарував нам прибути з чистим розумом у Страсну і Велику седмицю і з радістю поклонятися і радіти Його славному Воскресінню.

Свята і Велика Чотиридесятниця вкдь

† Константинополя

Вогню Богу бажаю всім

ДЖЕРЕЛО