Віддана молитва до святого пророка Наума, який, стоячи перед Богом, пророчив про мир і відданість у часи війни та випробувань. Його мудрість і спадок додають віри та надії в цей важливий день.

Велич і спадок святого, що передбачав і сповіщав волю Всевишнього

Відданість та Пророча Мудрість Святого Наума

Свято першого зимового дня в Православній Церкві стає нагадуванням про велич і святість пам’яті святого пророка Наума – вірного вісника божественної мудрості та відданості.

Вибране Служіння Пророка Наума:

Святий пророк Наум, один із обранців серед 12 малих пророків, виходив із селища Єлкоша, розташованого у Галілеї. Життя цього святого просвітителя охоплює VII століття до нашої ери. Він служив Богові своїм пророчеством, передбачаючи загибель ассірійського міста Ніневії за його беззаконня, пророцтво про руйнування Ізраїльського царства та осуд ассірійського царя Сеннахіріма за його гордість перед Всевишнім.

Таємниці Життя Пророка:

Обставини життя святого Наума залишаються поглинуті століттями та невідомими під завісою часу. Відомо лише, що він народився в містечку Єлкоша, проте його повсякденне життя залишається для нас загадковим.

Свята Відданість та Спадок:

Святого пророка Наума характеризує величність його відданості Богу та глибока мудрість в передбаченні волі Всевишнього. Його пророцтва збереглися у Старозавітній книзі, що стала спадковим надбанням для наших душ.

НАШ ТЕЛЕГРАМ

У біблійній книзі пророка Наума, сьомого з так званих “малих пророків”, постає велична картина гніву Господнього, що вражає ворогів Його народу: У вихорі і в бурі хода Господа, хмара пил від ніг Його… Гори трясуться перед Ним і пагорби тануть, і земля хитається перед обличчям Його, і всесвіт, і всі, що живуть у ньому (Наум 1, 3, 5). Водночас пророк сповіщає милість Божу до Його обраних: Благий Господь – притулок у день скорботи знає тих, хто сподівається на Нього (Наум 1, 7). Пророк Наум уже бачить духовними очима прийдешнє пришестя Того, Хто принесе довгоочікуваний мир народові Божому, бачить пришестя Христа: Ось, на горах – стопи благовісника, що звіщає мир (Наум 1, 15). У самому імені пророка міститься передвістя про настання дня благовоління Господнього, бо в перекладі з давньоєврейської воно означає “спокій”, “розрада”. Виконавши своє призначення, святий пророк Наум спочив у мирі і упокоївся в землі своїх батьків.

У цей день, коли зимовий холод огортає наше серце, ми вшановуємо пам’ять Святого Наума. Він залишив нам не лише пророчі слова, а й приклад відданості та милосердя.

Святий Наум, який відійшов у вічність на 45-му році життя, залишив нам свою духовну спадщину. Його велич та святість нехай освітлюють наші серця та ведуть нас шляхом відданості та мудрості.

В цей особливий день, ми вітаємо святого пророка Наума у вічній світлості, а його присутність нехай лине серед нас, нагадуючи про важливість відданості та мудрості в нашому духовному житті.

Молитва святому пророку Науму:

О, пречистий пророче Божий Науме! Почуй нас, грішних, в цей час війни, стоячи перед святинею твоєю іконою та прихильно звертаючись до твоєї заступницької молитви.

Моли Бога за нас, щоб Він дарував нам дух покаяння та скрухи за гріхи наші. Нехай благодаттю Своєю допоможе нам покинути стежки несправедливості та прискоритись шлях наш в усякій добрій справі. Нехай укріпить нас у боротьбі із пристрастями та бажаннями нашими земними.

Внеси своїми молитвами зміни в життя наше, о пророче Науме. Молимо, нехай злі звичаї цього світу та злий дух цього віку, який веде до зневаги Божественної Православної віри, будуть подолані за твоїм посередництвом.

Відверни від нас, пресвятий пророче, гнів Божий своїм клопотанням і визволи наші міста від війни, смертоносних обстрілів, голоду, від холоду та землетрусів, від хвороб та поранень військовослужбовців, від нашестя ворогів і внутрішніх суперечок.

Зміцни молитвами своїми православних в їхніх благочестивих діях та починаннях, щоб відновити мир і правду в державі нашій. Сприяй Христовій Правді у боротьбі проти ворогів наших.

Вислови, пророче Божий Науме, Господу нашому сердечну турботу про спасіння державних мужів, мудрість подай в їхніх діях та керівництві, благочестя і силу відповідати на спокуси. Спитай для суддів неприйняття хабарів і безкорисливість, справедливість і співчуття до ображених.

Нехай усі володарі будуть милосердні та справедливі, а підлеглі будуть покірні і слухняні володарям, виконуючи кожен свої обов’язки. Нехай це веде нас до миру і благочестя в цьому світі, і нехай ми отримаємо гідну участь у вічному Царстві Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа, що належать Йому, всяка Слава і Поклоніння на віки віків. Амінь.

Пресслужба – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія