Дізнайтеся про вражаючий духовний шлях ігумена Меркурія Бригинецького, який вирушив у чернече життя з метою служіння Богу та людям. Його відданість пройшла випробування століть і залишається невичерпним джерелом віри та натхнення.

Життєвий шлях видатного православного ігумена в часи випробувань і гонінь

Святої грамотності та духовності наділений ігумен Меркурій Бригинецький, видатний представник Православної Церкви, чия життєва подорож була прикладом вірності Богові та внутрішньої силі духу.

Народжений у 1870 році у с. Щаснівка Чернігівської області, святому при хрещенні дали ім’я Максим. Вихований в благочестивій родині, де батька його звали Матвієм, він вже з юності прагнув до чернечого життя.

У зрілому віці святий вирушив до Києво-Печерської Лаври, де віддавався молитві та покорі волі Божій. Його душа приверталася до краси Церкви, і він прийняв чернецтво, отримавши ім’я Меркурій на честь преподобного Меркурія Печерського.

Життя святого в монастирі визначалося бездоганним послухом, відреченням від своєї волі та перемогою над скорботами і спокусами. Його досвід і праця над собою допомогли ченцю не зламатися під час гонінь на Церкву в ХХ столітті.

Згодом, прийнявши сан ієромонаха, святий Меркурій продовжив свою духовну боротьбу та служіння на благо людей. У жовтні 1926 року, Лавру перетворено на музей, а святого Меркурія вигнано. Однак навіть у важкі часи він не зрікся свого покликання та залишався вірним Божій волі.

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Для святого було болісно переживати руйнування Лаври під час Другої Світової Війни. Наприкінці 1942 року він був направлений на парафію у Бригинці, де продовжив духовне служіння.

Святий Меркурій залишив невимовне свідоцтво віри, послуху та любові до Бога та ближнього. Його життя — це історія сильної віри, яка пережила випробування часом, залишаючи нам невичерпне джерело натхнення та віри в Божу милість.

Служба святого продовжує впливати на духовне життя християн усього світу, залишаючи нам невмирущий приклад, як важливо залишатися вірними у будь-яких обставинах.

Молитва до преподобного Меркурія Бригинського:

О, преподобний і богоносний отче наш Меркуріє, великий подвижнику Бригинський і Чернігівський чудотворцю, всім, хто з молитвою припадає до тебе, скоропослушний помічнику! Все життя своє Отця, Сина і Святого Духа ти славив та любов’ю бувши сповнений до Бога і людей. Хреста свого взявши ти послідував за Христом, тому і багато скорбот перетерпів, та віру зберіг і диявола посоромив. Любов’ю своєю і лагідністю багатьох людей ти до Бога привів, а всі, хто зверталися до тебе за допомогою, не відходили без нічого і непочутими. Великий дар лікування маючи, допомагав ти, найперше, душу зцілити, а потім і тілесну недугу вгамувати. Перейшовши від трудів земних до небесних осель, не залишив нас, а ще більше виявляєш до нас свою любов, якою обдарував тебе Господь ще від народження твого. Маючи велику сміливість до Христа Спасителя нашого, Його щиро благай, щоб спастися нам, бо віримо, що, за молитвами до тебе, будуть вислухані всі наші благання і збереже нас Господь у всякій непорочності та чистоті.

О, священна главо, предивний отче наш! Виблагай у Великодаровитого Бога нашого всякий дар, всім і кожному благопотрібний, та охороняй нас від усякого зла, скорботним утіху подавай, хворим – зцілення, безнадійним – надію, невіруючим – віру міцну, а всім нам любов нелицемірну, щоб за твоїм заступництвом ми досягнули Небесного Царства, де ти нині з усіма святими перебуваєш, і там оспівували Бога, дивного у святих Своїх, Йому ж честь і поклоніння возсилаємо Отцю і Сину, і Святому Духу нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресслужба – Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія