Ця стаття висвітлює особливість вселенської поминальної суботи, яка не лише є днем вшанування пам’яті рідних, але й єдиним днем у році, коли молимося за усіх спочилих православних християн у світі. Молитва за вічний спокій, спогад про загиблих у війні та важливість молитви за інших – теми, що освітлюються в цьому тексті.

Молитва за душі померлих у єдиний день поминання від віку спочилих православних християн

Ця поминальна субота є не лише батьківською, коли ми молимося за упокій своїх спочилих рідних та близьких, за тих, хто відійшов із цього земного життя до наших прабатьків. Вона зветься ще Вселенською (а таких лише дві у році: нинішня і Троїцька) – бо молимося за усіх від віку спочилих православних християн у всьому світі. А ще ця поминальна субота – М’ясопусна, за тиждень до початку Великого посту, перед Неділею м’ясопусною, тобто перед останнім днем, коли церковний устав дозволяє їсти м’ясні страви («м’ясопусна» – тобто «відпускається м՚ясо»).

НАШ ТЕЛЕГРАМ

Вшануймо пам’ять всіх, кого з нами вже немає на цій землі. Нехай Господь дарує їхнім душам вічний спокій, простить їм гріхи вільні і невільні. Особливою молитвою пом’янемо всіх жертв цієї жорстокої війни, полеглих воїнів-захисників, наших новітніх героїв, які життя за Україну і за ближніх віддали, а також – всіх мирних мешканців, які загинули від зброї і рук окупантів. Нехай Господь упокоїть душі спочилих у Своїх оселях, де немає ні недуги, ні журби, ні зітхання, а є життя безкінечне.

Наша молитва за спочилих є важливою, бо вони вже не можуть просити прощення і каятись у своїх гріхах, але ми можемо їм допомогти, молячи Бога за них. Цією ж молитвою ми допомагаємо і собі у справі нашого спасіння, бо молитва за інших – це прояв нашої любові, наше духовне подаяння. І врешті, наша молитва за спочилих забезпечує невпинну живу підтримку і пам’ять усім від віку спочилим християнам. Адже колись хтось буде так молитися і за нас, коли ми завершимо свій земний шлях.

Нехай Всемилостивий Господь упокоїть душі всіх спочилих в оселях праведних, а нас помилує і спасе, бо Він Благий і Людинолюбний.

Молитва за всякого померлого

Пом’яни, Господи, Боже наш, у вірі й надії на життя вічне спочилого раба Твого, брата нашого (ім’я) як Милосердний і Людинолюбний, відпускаючи гріхи та згладжуючи неправди, полегши, даруй і прости всі його провини вільні й невільні, визволи його від вічної муки та вогню геєнського і дай йому вічні Твої блага, наготовані для тих, хто любить Тебе. Коли ж і згрішив він, та не відступив від Тебе і безсумнівно в Отця, і Сина, і Святого Духа, Бога, Тебе, в Трійці славимого, вірував і Одиницю в Трійці і Трійцю в Одиниці православно аж до останнього свого подиху визнавав. Будь милостивим до нього і віру в Тебе замість діл прийми і з святими Твоїми, як Щедрий, упокой: нема бо чоловіка, що жив би і не згрішив. Ти один тільки без усякого гріха, і правда Твоя — правда вічна, і Ти один Бог милості і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, й повсякчас, і на віки віків. Амінь.