Соборування є одним з найважливіших таїнств в Православній Церкві, яке спрямоване на зцілення душі та тіла людини. Це таїнство звертається до Бога з проханнями про прощення гріхів та зцілення страждучої людини, а головною складовою зцілення є “молитва віри”, а не сама олія, що використовується для таїнства. Використання єлею в таїнстві має своє коріння ще в апостольські часи, коли єлий використовувався як лікувальний засіб. Однак, зцілююча сила таїнства приписується саме “молитві віри”.

Таїнство Соборування: зцілення душі та тіла через молитву віри та єлей

У Православній Церкві одним з найважливіших таїнств є Соборування, яке звертається до зцілення душі та тіла людини. Саме тілесне зцілення, яке створюється під час звершення таїнства, є взаємопов’язане з духовним зціленням, що досягається через покаяння та прощення гріхів.

При звершенні таїнства Соборування, священики звертаються до Бога з проханнями про прощення гріхів та зцілення страждучої людини. Однак, головною складовою зцілення є “молитва віри”, а не сама олія, що використовується для таїнства.

Відомо, що для звершення Соборування використовується єлей, який є одним з найдавніших релігійних символів. Вже в давні часи єлей використовувався не тільки як їстивний продукт, а й як лікувальний засіб, світильникова рідина та косметичний засіб.

За словами святого апостола Якова, ще в апостольські часи була практика помазування хворих єлеєм з молитвою про зцілення та прощення гріхів. Але важливо зазначити, що зцілююча сила таїнства приписується саме “молитві віри”, а не єлею.

Зазвичай Соборування звершується декількома священиками, але у виключних випадках може бути звершене і одним священиком. Головна мета таїнства полягає в повному зціленні людини, що досягається через єдність тіла та духа.

Також варто зазначити, що Соборування може звертатися до зцілення не тільки фізичних хвороб, а й духовних страждань. Наприклад, до таїнства можуть звертатися ті, хто почувається у внутрішньому конфлікті, має проблеми з духовним розвитком або почуває себе відчуженим від Бога.

Загалом, Соборування є важливим таїнством для зцілення душі та тіла, а його сутність полягає в “молитві віри”, а не в самому єлеї. Це таїнство звертається до людей з різними духовними та фізичними потребами та може допомогти знайти мир і зцілення в єдності з Богом.

“Молитва віри” – це особлива молитва, якою зазвичай звертаються до Бога з проханнями про зцілення душі та тіла. Основна ідея молитви полягає в тому, що оголошуючий вірить у силу Божу та Його готовність відповісти на прохання, якщо вони відповідають Його волі.


Подаємо повний текст молитви:

Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого. І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося. Він для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною. І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований. І воскрес на третій день, за Писанням. І вознісся на небеса, і сидить праворуч Отця. І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця. І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця ісходить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків. В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву. Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів. Чекаю воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Амінь.

Автор: Протоієрей Роман Будзинський