У статті розглядається особливе прославлення Бога-Духа Святого, яке відбувається на другий день після П’ятидесятниці. Описується роль Духа Святого як Особи Святої Тройці та Його незрозуміла, таємнича дія. Підкреслюються видимі плоди та дари, які отримує людина через Святого Духа, а також важність молитви й закликів до Нього для отримання духовних благ.

Роль та плоди Духа Святого: містична дія та видимі результати

На другий день після П’ятидесятниці ми особливим чином прославляємо Бога-Духа Святого. Святий Дух є не безособовою силою чи дією, Він є рівним Отцю і Сину за божественними властивостями, є Особою Святої Тройці.

Святий Дух перебуває поза простором і часом, не належить до чуттєво осяжних форм буття. Він вічний, незмірний, всюдисущий. Його дія є таємничою, містичною, і ніхто не може сказати, як саме вона звершується, адже, за словами святого апостола Павла: «Божого ніхто не знає, крім Духа Божого» (1 Кор. 2: 11). Також Священне Писання свідчить: «Дух дише де хоче, і голос його чуєш, але не знаєш, звідки він приходить і куди йде» (Ін. 3:8).

Однак те, що плоди дії Духа Святого є справжні і видимі – безсумнівно засвідчується і Писанням, і досвідом християнського життя. Найпершим плодом Духа Святого є сама можливість віри в Бога: «Ніхто не може назвати Ісуса Господом, як тільки через Духа Святого» (1 Кор. 12: 3). Через Духа Святого ми маємо можливість молитви до Бога та отримуємо те, що просимо на благо: «Дух підкріплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як належить, але Сам Дух просить за нас зітханнями невимовними» (Рим. 8: 26).

Через Духа Святого нам подається всяка мудрість, життя, рух. Збагачуючи людину різноманітними духовними дарами і плодами, Дух Святий прикрашає її різноманітними чеснотами, преображаючи, вдосконалюючи її, очищаючи від духовної скверни й ведучи до спасіння. Серед дарів Святого Духа – слово мудрості, знання, віра, дар зцілення, творення чудес, дар пророцтва, тлумачення мов. Серед плодів – доброта, праведність, істина, любов, радість, мир, довготерпіння, милосердя, віра, лагідність, стриманість тощо.

Для того, щоби отримати спасительні дари і плоди Святого Духа, треба частіше закликати Його у своє серце молитвою. Наприклад, такою:

«Душе Святий, Ти весь всесвіт Собою наповнюєш і всім життя подаєш, від скверних же людей віддаляєшся, смиренно благаю Тебе: не погордуй нечистотою душі моєї, але прийди і вселися в мені і очисти мене від усякої гріховної скверни, щоби з Твоєю допомогою залишок життя мого я прожив у покаянні і творенні добрих діл, і так прославлю Тебе з Отцем і Сином на віки віків. Амінь».