Сьогодні, 18 травня 2020 року, голова Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталія Шевчук звернулась до Голови Тернопільської ОДА Володимира Любомировича Труша в рамках «антирейдерської» кампанії Президента України Володимира Зеленського.

Труш Володимир Любомирович був призначений на посаду голови Тернопільської обласної державної адміністрації указом №97/2020 Президента України Володимира Зеленського 19 березня 2020 року.

 

Голові Тернопільської

обласної державної адміністрації

Трушу Володимиру Любомировичу

46021, м. Тернопіль, вул. М. Грушевського, 8,

 

Голови громадської організації

«Фонд пам’яті Блаженнішого

Митрополита Мефодія»

Шевчук Наталії Михайлівни

03061, м. Київ, вул. Постова, 81, кв. 2

 

Шановний Володимире Любомировичу!

Засвідчую Вам свою повагу і звертаюсь до Вас з метою збереження комплексу пам’яток архітектури місцевого значення Червоногородський замок: руїни Палацу XVII–XIX ст. і костьолу, а також залишків початку будівництва гідроелектростанції, що розташовані в колишньому поселенні Червоногород поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області, на території унікального Національного природного парку «Дністровський каньйон» (далі – Пам’ятка архітектури).

Пам`ятку архітектури було передано Предстоятелю Української Автокефальної Православної Церкви (далі – УАПЦ) Митрополиту Київському і всієї України Мефодію (у миру Кудрякову Валерію Андрійовичу) ще за часів президентства Кучми Леоніда Даниловича відповідно до Розпорядження голови Тернопільської обласної держадміністрації від 10 серпня 2001 року № 362.

З 22 січня 2002 року на підставі Свідоцтва про право власності Пам`ятка архітектури належить Тернопільсько-Подільському єпархіальному управлінню УАПЦ, яку в подальшому було реорганізовано в Тернопільську єпархію УАПЦ.

Між Тернопільською єпархією УАПЦ та Управлінням містобудування і архітектури Тернопільської обласної державної адміністрації 18 червня 2003 року укладено охоронний договір № 133 на Пам’ятку архітектури.

Після упокоєння у 2015 році Його Блаженства Митрополита Мефодія головою УАПЦ обрано Митрополита Макарія (у миру Малетич Микола Іванович), а керуючим Тернопільською єпархією УАПЦ призначено єпископа Мстислава (у миру Гук Ростислав Володимирович).

2016 року внаслідок злочинних дій з боку недобросовісних церковних керівників, зокрема, в особі Гука Р. В. за письмовим погодженням Малетича М. І., державних службовців, зокрема, посадових осіб Тернопільської обласної державної адміністрації, сільського голови Нирківської сільської ради Заліщицького району Тернопільської області Безушка І. П. та місцевих підприємців унікальна Пам’ятка архітектури незаконно перейшла у власність ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» та ТОВ «ДЖУРИНЕНЕРГО».

Після цього мною, Наталією Шевчук, головою громадської організації «Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія», протягом 2017–2020 років подано низку заяв про вчинені кримінальні правопорушення, за якими розпочато досудові розслідування, та надано копії документів, що викривали ганебну для Церкви оборудку.

Земельна ділянка, на яких розташована Пам’ятка архітектури на території Національного природного парку «Дністровський каньйон», у 2018 році була незаконно виділена Нирківською сільською радою Заліщицького району Тернопільської області у власність ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» і ТОВ «ДЖУРИНЕНЕРГО» без відповідних на те погоджень і дозволів компетентних органів.

Таким чином, станом на дату подання даного звернення Пам’ятка архітектури, яка має бути власністю Церкви, та належна Державі Україна земельна ділянка на території унікального Національного природного парку «Дністровський каньйон», на якій знаходиться Пам’ятка архітектури, незаконно перебувають у власності ТОВ «ДЖУРИНФОРТЕЦЯ» і ТОВ «ДЖУРИНЕНЕРГО», суб’єктів господарювання, що були створені місцевими посадовцями та підприємцями виключно для оборудки з привласнення майна Церкви та Держави Україна.

Слід зауважити, що факти протиправності дій церковних керівників, державних службовців і місцевих підприємців з незаконного відчуження Пам’ятки архітектури знайшли підтвердження в обставинах, що встановлені Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 20 січня 2020 року у справі № 921/495/19, до у часті у розгляді якої Тернопільська обласна державна адміністрація не залучалась.

Враховуючи вищезазначене, прошу Вашої підтримки у розпочатій Президентом України Володимиром Зеленським «антирейдерській» кампанії та Вашого сприяння у запобіганні втрати пам’яток історії України та державної власності у вигляді земельних ділянок у межах Національного заповідника.

 

З глибокою повагою,

голова Фонду пам`яті

Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталія Шевчук

Прес-служба Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія