Ми посміхаємося, почувши про дитинство, пристрасно закохані в сильну і здорову молодість, ми відчайдушно боїмося старості. А Він? Йому не дано постаріти. Це не Його чаша. Він повинен буде померти молодим і воскреснути. Що ж до дитинства, юності, зрілості, то всюди Він – Цар. Простий, без величі, іноді непомітний, як повітря, але такий необхідний слабкій людині.

Тепле свято в холодну пору року стрімко наближається до нас. Різдво! Адже ми через Нього наближаємося до Бога. Ми йдемо до Новонародженого і Його Матері. Ми йдемо до колиски Дитини, Чиє життя нам відоме. Тут не варто гадати і питати: хто ж з Тебе виросте, маленький? Не варто розкладати перед Ним книгу, машинку, робочий інструмент, сподіваючись, в залежності від того, до чого Дитина потягнеться, вгадати Його долю і рід занять. Все вже відомо. Розклавши перед Сином Марії багато речей зі світу дорослих, ми ризикуємо побачити, як Він потягнеться до рубанка або пилки, якими буде заробляти на хліб поруч з Йосипом. А потім, можливо, Він візьме в ручку цвях, і ніхто з нас не помилиться з відповіддю на питання «чому?».

На краю Всесвіту запалюється зірка, яка вказує шлях. У маленькому містечку нікому не відома дівчинка дізнається, що вона стане матір’ю Господа. Ось в саме цій простоті величі, в ній і є прості відповіді на багато питань, які нам не дають спокою. Ми намагаємося відповісти на них – про місце людини в цьому світі, про надію на щастя, про любов, про віру.

Він міг народитися в царській палаті і в будь-який розкоші, але народився в печері, бо Царство Його не від світу цього.

Ми хочемо бути щасливими. Хочемо здоров’я, грошей, успіхів в кар’єрі, щоб нас любили.

Щороку в кінці грудня мільйони людей в лихоманці закуповують подарунки. Витрачають астрономічні суми на дзвіночки, іграшки і пряники. Мільйони свічок. Кілометри гірлянд. Тонни хвої… Ми святкуємо Новий рік і Різдво. Але якщо Новий рік всім нам зрозумілий, то, що ми знаємо про свято Різдва Христового? Що воно означає для сучасної людини, озброєної науковими знаннями і технічними досягненнями, але при цьому нескінченно самотньої і тої, яка усвідомлює крихкість свого життя? У цьому світі є все, що потрібно для людини, але чому в цьому світі ніхто не захищений від горя, болю і розчарування? Людина дуже часто втрачає дуже багато в цьому шаленому світі. Можливо тому, що людина живе без Бога всередині себе?

«Коли бачу Твої небеса діло пальців Твоїх, місяця й зорі, що Ти встановив, то що є людина, що Ти пам’ятаєш про неї, і син людський, про якого Ти згадуєш?» (Псалми 8:4,5). З тих пір як цар Давид ставив це питання до Творця Всесвіту, світ сильно змінився. Однак ми, крадькома хрестимося, сідаючи в літак, і пошепки просимо в важкі хвилини, – Господи допоможи, маючи на увазі, що хтось є, хто почує, допоможе і врятує. Хтось, кому є до нас справа.

А в Вавилоні та Персії знають, що на землі ось-ось народиться Спаситель або Цар Царів, обіцяний священними книгами. Вавилонські жерці-астрономи намагаються обчислити час і місце його народження по руху планет. Через багато століть астрономів назвуть волхвами. А зірку – Віфлеємською. І на сяйво цієї зірки Волхви відправляються в шлях, щоб поклонитися Спасителю. І ось на далекій околиці імперії, в глухому селі народилася Дитина. Коли ж волхви вийшли з Єрусалима, зірка знову осяяла їм шлях і привела до дому, де в той час перебували Матір Божа з Сином і праведний Йосип Обручник: «І, ввійшовши до дому, знайшли там Дитятко з Марією, Його матір’ю. І вони впали ницьма, і вклонились Йому. І, відчинивши скарбниці свої, піднесли Йому свої дари: золото, ладан та смирну» (Від Матвія 2:11).

З тих пір пройшло більше двох тисяч років.

Прийшов день Різдва Христового. Два з половиною мільярди людей переживають цей день щороку як найчарівніше і найрадісніше свято.

І тільки в дитинстві щастя було так багато, що воно не містилося в руках. Всі люди здавалися мудрими і добрими. Кожен день обіцяв хвилюючі відкриття. Під ялинкою збувалися найзаповітніші мрії. І щороку ми намагаємося хоча б на хвилину зловити це неймовірне відчуття. Адже зелена ялинка, яку ми приносимо в будинок це не просто прикраса інтер’єру, це символ світового дерева, що з’єднує небо і землю, вічність і час. Золоті кулі і фантастичні іграшки, які ми розвішуємо на ялинці це нагадування про райські плоди. Чим більше різних іграшок на ялинці, тим ближче вона до свого прототипу – древа пізнання добра і зла, оскільки вираз «добро і зло» давньоєврейською мовою означає, все на світі. Прикрашаючи ялинку ми самі того не усвідомлюючи повертаємося в дитинство людства, коли весь світ до країв був заповнений чистим щастям і в ньому не було місця ні болю, ні смерті. Всі вже це було колись в Едемському саду.

Гріхопадіння… Люди випали з раю, з поля абсолютної любові. Світ змінився разом з людиною. Кожен повторює гріх Адама. І Бог віддає свого сина для порятунку людства.
Але все ж глибинний сенс свята Різдва нікуди не зник. Люди хочуть бути краще і сподіватися на диво. Різнокольорові кулі, немов райські яблука, як і раніше прикрашають ялинку, символ нового Всесвіту, тому що на верхівці її горить Віфлеємська зірка, небесне тіло, яке привело волхвів-звіздарів до місця народження Ісуса.

У маленькому провінційному містечку маленька дівчинка чує благу звістку, про те, що вона стане матір’ю Господа. Марія поспішає. У вухах звучать слова, які вона почула на світанку кілька днів тому. «Радуйся благодатна, Господь з тобою, ти знайшла благодать у Господа; І ось ти в утробі, і народиш Сина, і даси Йому ймення Ісус. Він буде великий і Сином «Всевишнього».

Глухої ночі на околиці Вифлеєма історія людства почалася заново. Ангел сповістив велику радість пастухам. Марія раділа, однак щастя вже не належало їй одній.

В кожній людині є всередині щось світле, цілісне. Часто ми топимо цю внутрішню чистоту своїми гріхами, але все-таки зберігається ось цей первозданний образ створений природою. Тому більшість людей, на щастя, здатні чути образ неба. У Євангеліє прості пастухи почули цей голос, і прийшли до немовляти в ту ж ніч. А освічені волхви астрономи, які пізнали таємниці Всесвіту йшли до нього цілий рік через гори і пустелі. Але все-таки прийшли. І вклонилися йому і принесли йому дари. Золото, ладан, і смирну.

А що ми, хто живе сьогодні можемо подарувати Богу? Може, якщо в день Різдва Христового ми просто чесно запитаємо себе: А я живу за Божим Законом? І відповімо чесно, ні, не живу. Прости мене Господи. І допоможи мені жити по-Твоєму закону. Ось може, що йде від серця звернення до Бога і буде найбільшим подарунком.

Христос прийшов у цей світ, щоб кожен з нас знав, що Бог любить нас. Світ не став раєм, але тепер в ньому є відповідь на головне питання, як бути щасливим. Щоб змінити себе і світ навколо, щоб повернутися до Бога, потрібно просто любити і не обов’язково робити великі справи. Можна робити і маленькі, але з великою любов’ю. Напевно, не тільки під Різдво.

Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія від душі і серця вітає всіх християн і мирян з цим важливим для кожного з нас святом. Скрізь будьте Богом збережені: Його благодаттю, Його святими і добрими руками.