ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

   З усіх великих свят нашого церковного року найбільш давній, урочистий і радісний — це Воскресіння Христове, або Пасха. Цього дня Церква святкує перемогу Господа Ісуса Христа над пеклом та смертю. За словами апостола Павла, воскресіння Христове — головна подія, що лягла в основу християнства.

Християнська Пасха — це спомин про страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа. Сина Божого було розіп’ято, а воскрес Він у перший день після суботи, який у деяких мовах згодом дістав назви дня воскресного. У пасхальні дні ми не тільки згадуємо головні події з життя Ісуса Христа, а також святкуємо перехід від рабства гріху до свободи дітей Божих, та водночас від смерті до воскресіння та справжнього життя.

Воскресіння Ісуса Христа — подія, яка стала основою християнської віри. «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна й віра ваша», — звертався до християн апостол Павло. Христос переміг смерть. Через Свою смерть і воскресіння Він приводить до життя кожного, хто справді вірує в Нього та сповнює Його заповіді. «Якщо ми віруємо, що Ісус помер та воскрес, то й померлих у Ісусі Бог приведе з Ним», — писав апостол Павло до Солунян.

Значення Воскресіння Христового для людства робить Пасху найзначнішим торжеством — Святом свят і Торжеством торжеств. Однак у повному розумінні  Воскресіння Ісуса  є знищення смерті, коли душа Христа, поєднана з Божеством, зійшла до пекла і звільнила душі усіх, хто там перебував. «Смерті святкуємо умертвіння, пекла ж руйнування», — урочисто стверджує Свята Церква у пасхальному богослужінні. Перемога над пеклом і умертвіння смерті — в цьому і є глибинний сенс свята. Христос увійшов у владу смерті, погодився померти – після чого силою Свого Божества переміг смерть, абсолютно знесилив її  Своєю власною силою, і дав можливість кожній людині уникати панування, влади та сили смерті і диявола.

Очевидно, що мета, заради якої Христос зійшов у пекло — знищення пекла і смерті. Христос зійшовши у пекло, щоби наповнити все світлом Свого Божества. Святий Григорій Богослов (IV ст.) говорить, що шанувальники Бога мали знайтися не лише в вишніх, але і в нижніх, так щоб все сповнилося й наповнилося славою Божою.

Після воскресіння Ісуса Христа Його учні і послідовники розійшлися по різних країнах, всюди сповіщаючи радісну звістку про те, що більше не треба боятися смерті. Її переміг Христос, Спаситель світу. Він воскрес Сам і воскресить кожного, хто повірить Йому і буде любити людей так само, як любив Він.

За давнім християнським переданням, Марія Магдалина осмілилася прийти зі звісткою про Воскресіння до самого римського імператора Тиберія. Оскільки до імператора не прийнято було приходити без подарунків, а Марія нічого не мала, вона прийшла з простим курячим яйцем. Дарунок був символічним. Яйце завжди було символом життя: у його міцній шкаралупі знаходиться приховане від очей життя, яке свого часу вирветься з вапняного полону у вигляді маленького жовтого курчати.

Але коли Марія стала говорити Тиберію про те, що Ісус Христос також вирвався зі смертельних оков і воскрес, імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тиберій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалини стало зовсім червоним.

Відтоді, на згадку про цю подію, що символізує віру у Господа, Який воскрес, ми і розфарбовуємо яйця. Пасха – час особливої і виняткової радості, свято перемоги над смертю і над всякою скорботою та смутком.

У ці дні ми подумки линемо у Святий град Єрусалим, до живоносного Гробу Господнього. Ми згадуємо про Пресвяту Діву Марію, про святих жон-мироносиць, святих Апостолів які були свідками тайни Воскресіння Христа. А згодом вони цю звістку розповсюдили по всьому світі.

Сьогодні ми молимося за нашу Українську землю, за наш Український народ і просимо щоб Воскреслий Христос дарував нам мир. Щоби Господь усіх нас Благословив. Бажаю всім здоров’я, щастя, спасіння і мужності в складнощах і труднощах земного життя. Жити в повазі один до одного, і в любові один до одного, бо так навчає і так заповідає нам жити Воскреслий Господь.

Святкуючи на землі Пасху Христову ми приєднуємося до голосу молитви Святої Церкви, яка сьогодні звертається до Спасителя і молиться: «О Пасха Велика і Священна, Христе! О мудросте і Слово Боже і Сило, даруй нам завжди бути з Тобою і святкувати вічну Пасху! Нині і в безкінечні дні Царства Твого. Амінь».

Воістину Христос Воскрес!

Настоятель храму Святих Жон-Мироносиць

Митр.прот. Роман Будзинський